13 april 2015

Hoe werkt een windmolen?

Op onze blog gaan we de komende tijd wat dieper in op verschillende windenergie-onderwerpen: hoe werkt een windmolen, hoe wordt de stroomproductie gemeten en wat gebeurt er met de opbrengsten?

Hoe werkt een windmolen?

Het principe van een windmolen (ook wel windturbine genoemd) is simpel: de wind laat de bladen draaien, en deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. Maar achter dat simpele principe schuilt een complexe machine. We vertellen kort iets over elk onderdeel.

De meeste moderne windmolens hebben drie rotorbladen (de wieken). Het punt waar de bladen bij elkaar komen wordt de rotor genoemd. De wind zorgt ervoor dat het geheel gaat draaien.

De rotor is gekoppeld aan een gondel (ook wel nacelle genoemd). Dit is de behuizing boven aan de mast. Een speciale motor (‘kruimotor’) zorgt ervoor dat de gondel steeds zo gepositioneerd wordt, dat de bladen op de wind gericht zijn. Om de juiste richting van de gondel te bepalen, meet een windvaan boven op de molen voortdurend de windrichting.

In de gondel bevindt zich een generator: een grote dynamo die de draaiende beweging van de rotor omzet in elektriciteit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van magneten. Deze kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Bij de Windcentrale-molens in Delfzijl wordt gewerkt met het ‘direct drive’-principe. Dit betekent dat de generator direct wordt aangedreven door de rotor. De rotatiesnelheid van de generatoras en de rotoras is gelijk. Bij de andere Windcentrale-molens wordt de generator aangedreven via een verticale as en een tandwielkast. De tandwielkast zorgt ervoor dat het relatief lage rotatiesnelheid van de rotor wordt omgezet naar een hoge snelheid: die heeft de generator in deze molens nodig om elektriciteit op te wekken.

De generator is aangesloten op een transformator: die zet de door de generator verkregen laagspanning om in hoogspanning.

Hoe hoger de windmolen, hoe meer wind de bladen vangen en hoe meer energie je dus kunt opwekken. Een mast van 50 meter vinden we allang niet hoog meer: 135 meter, dat is pas hoog. Een mast moet extreem sterk zijn en kan daarom een diameter tot wel 14,5 meter hebben.

In de windmolen bevindt zich ook een computer die door middel van GSM, kabels of satellietschotel verbonden is met externe computers. Zo kan de molen op afstand worden bediend en gemonitord. Ook de live data die je via de Windcentrale-app kunt volgen, worden door deze computers geleverd.

Meer lezen over de werking van windmolens?

Lees dan onderstaande blogposts:

Hoeveel energie levert een een windmolen op?

Hoe wordt de stroomproductie van windmolens gemeten?

Wil je het direct weten zodra er nog meer artikelen over de werking van windmolens online staan? Volg ons dan op Facebook of Twitter.

 

(Afbeelding bron: Energyrefuge.com)

Lees meer