13 september 2018

Winddelen en de stijgende energieprijzen

Je kunt er bijna niet meer omheen: de energieprijzen. Vrijwel dagelijks kopt er een krant over de stijgende lijn van stroomprijzen. De prijzen van elektriciteit zijn hoger dan dat ze jaren zijn geweest en dat heeft effect op het rendement van Winddelen. Maar is dat nou goed of slecht nieuws voor Winddelers?

 

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) schrijft dat onze consumentengoederen, waaronder energie, een stuk duurder zijn dan vorig jaar. Sterker nog, de prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Het NOS schreef er een artikel over: ‘De energierekening gaat omhoog’.

 

Stroomprijs blijft stijgen

Onlangs verscheen er bovendien een artikel in het Financieel Dagblad (FD) over de stroomprijs. Zo schrijft de journalist: ‘Van alle kanten wordt de stroomprijs omhoog geduwd: gas en kolen, nodig voor de opwekking, zijn in prijs gestegen […]’ De stijgende energieprijzen hebben te maken met verschillende factoren, waaronder het sluiten van de kerncentrales in België. Ons buurland importeert daarom stroom uit Nederland. Terwijl de vraag naar Nederlandse stroom stijgt, blijft het aanbod gelijk en dat duwt de prijs omhoog. Dat heeft ook z’n uitwerking op groene energie, want deze prijs is gekoppeld aan de huidige marktprijs.

 

Het rendement en de waarde

Al die fluctuaties in energieprijzen zijn van invloed op het rendement van Winddelen. Maar hoe zit dat nou precies? Winddelen zijn namelijk geen financiële producten.

Als je Winddeler bent, wek je je eigen groene stroom op. Je bent dan mede-eigenaar van een windmolen. Hoe meer Winddelen je bezit, hoe meer groene stroom je opwekt. De opbrengst van een Winddeel wordt uitgedrukt in kilowatturen (kWh) en niet in euro’s. Je krijgt immers geen geld, maar wel stroom. Het rendement van een Winddeel berekenen we op basis van de waarde die jouw opgewekte stroom heeft. Die waarde wordt weergegeven in euro’s en is variabel. Om de waarde van jouw stroom te berekenen, kijken we naar het gemiddelde variabele energietarief van de drie grootste energieleveranciers in Nederland. We hanteren bewust dit tarief, want dat is het tarief wat de meeste Nederlanders betalen.

 

Berekening

Voor een aantal jaar op rij, daalden de energieprijzen in Nederland. Winddelers zagen hun rendement ook dalen en vroegen zich af hoe dat kwam. Daar is een simpele verklaring voor: als de energieprijs zakt, daalt automatisch ook de waarde van de opgewekte stroom van een Winddeel. Aan de hand van een berekening kunnen we dit verduidelijken. Een Winddeel levert gemiddeld 500 kWh per jaar op. Stel, de stroomprijs van dat jaar is (gemiddeld) 8 cent per kWh (leveringsprijs inclusief btw), dan is de waarde van de productie van een Winddeel in dat jaar € 40,- (500 kWh x 8 cent). Als de stroomprijs vervolgens zakt naar bijvoorbeeld de prijs van ruim een jaar geleden (gemiddeld) 6,5 cent per kWh, daalt de waarde naar € 32,50. Als we dan rekening houden met een exploitatiebijdrage van € 21,- per jaar dan komt het netto eindbedrag uit op € 11,50 versus € 19,- met de 8 cent berekening.

Een dalende energieprijs is natuurlijk prettig voor iedereen die reguliere stroom heeft, maar in dit geval iets minder voor Winddelers. Gelukkig gaat de regel ook andersom op: bij stijgende energieprijzen wordt de waarde van de opgewekte windenergie ook hoger. Mochten de prijzen doorstijgen zoals afgelopen jaar, dan neemt je voordeel toe. Bij aanschaf van Winddelen laten we altijd zien wat voor rendement je kunt verwachten. Benieuwd naar het rendement van de nieuwe Winddelen bij verschillende prijsscenario’s? Op onze website kan je zelf gemakkelijk het rendement berekenen.

 

Deze berekening is nagerekend door onafhankelijk milieu adviesbureau MilieuCentraal

 

Blijft het stijgen?

Niemand weet wat de energieprijzen gaan doen, ook wij niet. Daarom volgen we trends en voorspellingen van de afgelopen jaren. Op basis van deze informatie houden wij rekening met een prijsstijging van 2%. In opdracht van de Nederlandse overheid wordt jaarlijks de Nationale Energieverkenning (NEV) opgesteld. Dit plan geeft inzicht over de verwachte prijsontwikkelingen tot 2035. In 2017 voorspelde de NEV dat we een gemiddelde prijsstijging van 2,6% per jaar kunnen verwachten. Dat zijn flinke stijgingen!

 

Volgens het Financieel Dagblad (FD) zeggen experts dat alle signalen erop wijzen dat de energieprijzen verder zullen oplopen, ook volgend jaar. Een megawattuur stroom koste van januari tot en met juli gemiddeld € 48,-. In augustus stond de prijs al op € 58,- per megawattuur. Daaraan voegt het FD toe: ‘Mocht de elektriciteitsprijs deze herfst onverwacht pieken omdat het kouder wordt dan verwacht, dan kan 2018 makkelijk het duurste stroomjaar worden sinds 2007.’ Dat is dus goed nieuws voor onze Winddelers.

 

We snappen dat het rendement van Winddelen belangrijk is, maar gelukkig zit je met Winddelen altijd goed. Je draagt namelijk ook nog je steentje bij aan een beter milieu

Lees meer

    Bereken je voordeel