Terug naar alle molens

De Boerenzwaluw

Burum, Friesland

De Boerenzwaluw is de eerste Friese windmolen die in eigendom van Winddelers is. De molen is aan zijn naam gekomen door zijn locatie op een boerenerf en een vernoeming naar de oude Friese koren- en zaagmolen De Zwaluw uit 1875, die niet ver van Burum staat. Aangezien de molen op een boerenerf staat, heeft De Windcentrale daar een twist aan gegeven door er de Boerenzwaluw van te maken, naar de vogel boerenzwaluw die typisch voorkomt op boerderijen. De Boerenzwaluw produceert vanaf 1 augustus 2016 stroom voor 850 Winddelers. De molen was op dat moment een paar maanden oud.

Terwijl de andere molens onderdeel zijn van een windpark, staat deze molen solitair op het boerenerf in het Friese Burum. Vanaf de Friesestraatweg, de weg die daar langs loopt, kun je de molen goed zien.

De Boerenzwaluw is gebouwd in 2015. Het is een Enercon E-44 met een ashoogte van 40 meter een 900kW nominaal vermogen. Aangezien Enercon windturbines bekend staan als erg betrouwbaar, kan deze molen nog jarenlang stroom opwekken voor de Winddelers. Verwacht wordt dat de molen jaarlijks 1.5 miljoen kWh opwekt.

Aantal Winddelen: 3.000

Locatie

Friesestraatweg 17A
9851 TA Burum
Netherlands