4 mei 2015

Winddelers aan het woord: ervaring met Winddelen

Er zijn inmiddels ruim 15.000 Winddelers. De komende tijd laten we een aantal van hen aan het woord. Waarom zijn ze Winddeler geworden en hoe kijken ze aan tegen de verduurzaming in Nederland?

Simon Perquin en zijn gezin zijn enthousiaste Winddelers. In een uitzending van Koffietijd vertelde Simon over zijn ervaring met Winddelen.

Hij vindt het leuk om zijn kinderen te leren met duurzaamheid om te gaan. Daarom hebben ze naast een moestuin en zonnepanelen ook Winddelen.

Bekijk het fragment hieronder:

Ook de Windcentrale heeft Simon een aantal vragen gesteld:

Waarom ben je Winddeler geworden?

Het is onze overtuiging dat we ons energieverbruik omlaag moeten krijgen om zo duurzamer te kunnen leven. De stroom die we wel gebruiken moet ook duurzaam zijn en daarom hebben we zonnepanelen. Maar de zon schijnt niet altijd en daarom willen we een mix van energiebronnen. Een stukje windmolen is een uitkomst (eerst zat ik er nog aan te denken een op mn schoorsteen te zetten 😉

Wek je naast windenergie nog meer duurzame energie op?

We hebben naast zonnepanelen ook nog een kachel. Dat klinkt misschien niet zo duurzaam als het gaat om fijnstof maar wel als het gaat om CO2. Aan gas komt ook een einde en bomen zullen altijd wel groeien.
Verder ben ik bezig een systeem te maken om regenwater op te vangen en te gebruiken. We zouden zo graag een elektrische auto kopen maar dat is nu nog even te kostbaar en te ingewikkeld (we wonen hier autovrij).

 

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jouw gezin?

Best wel belangrijk. We gieten het er met de paplepel in maar willen dan ook wel het goede voorbeeld geven. Zo hebben we ook een moestuin in onze buurt. De kinderen leren daarvan dat als je iets graag wil dat je dat ook kunt realiseren, helemaal als het iets goeds is. Met name Mees, onze oudste dochter (al 10 jaar oud) is super trots op onze zonnepanelen en onze windmolen. Ze willen er graag naar toe en vooral wil ze er in klimmen (een van haar hobby’s). Het concept dat er naast energie verbruiken ook de mogelijkheid is energie op te wekken is heel helder voor haar. Alles wat uit gaat van fossiele brandstoffen is maar vies. We hebben dus nog een lange weg te gaan naar energieneutraliteit, maar op weg zijn we!

Waarom past Winddelen goed bij jullie? Wat spreekt je aan?

Wat ik er mooi aan vind is dat ik de hele molen niet hoefde te kopen om er energie van te kunnen krijgen. Wat ik er nog mooier aan vind is dat we hem nu samen met anderen gekocht hebben die ook de wens hebben duurzamer te leven. Soms voelt het wel eens alsof we alleen staan in deze ambitie. De buurman koopt een vette bak. De bio groenten zijn weer eens niet geleverd. Op een feestje wordt de windmolen op de hak genomen (vast een VVD’er) alsof het allemaal niets helpt en alleen kan bestaan door subsidie. Nou geld hebben we zat op deze wereld, net als CO2. In mijn beleving is een windmolen misschien wel duur maar het levert wel stroom op die geen kwaad kan.

 

Wat kun je over je windmolen vertellen?

Ik heb de Bonte Hen op google maps opgezocht met streetview hebben we haar kunnen bekijken. Het is een eind weg maar toch zouden we haar graag eens bezoeken en beklimmen.

 

Hoe gebruik je de Windcentrale app?

Deze week gaat het weer lekker hard waaien. Ik vind het wel een sport om te kijken hoe hard ze dan gaat.

 

In hoeverre zijn jullie zuiniger geworden met energie nu je je eigen energie opwekt?

Dat waren we al. We gaan daar wel mee verder. We zien dat we nog steeds meer gebruiken dan we opwekken. Meer opwekken zou echt niet nodig moeten zijn dus bezuinigen is het devies.

Hoe vertel je anderen over je Winddelen?

Ik laat dan graag de app zien. Vooral dat hij real time is maakt het zo interactief. Zo’n app maakt het ook leuk om er over te vertellen.

Wat is je sterkste argument voor Winddelen?

De enige reden die ik kan geven is dat we domweg niet door kunnen gaan op deze weg en dat het roer om móet. Zonnepanelen alleen heeft geen zin en moeten andere vormen van energie bij. Andere argumenten zijn er niet en die zijn ook niet nodig, we kunnen simpelweg niet doorstoken tot het laatste snufje fossiel ook op is.

 

Ook Winddeler en vind je het leuk om door ons te worden geinterviewd? Stuur ons dan een email (info@windcentrale.nl)

Nog geen Winddeler en wil jij net als deze Winddelers ook je eigen stroom opwekken met je eigen stukje windmolen? Schrijf je gratis en vrijblijvend in voor de volgende molen.

Je weet het dan als eerste als er nieuwe Winddelen beschikbaar zijn. Bovendien krijg je voorrang op iedereen die zich na jou inschrijft. Voorinschrijven is gratis en vrijblijvend!

Lees meer