12 december 2014

Windcentrale doneert 200 Winddelen aan Voedselbank

Voedselbank Arnhem krijgt vanaf nu bijna al haar groene stroom cadeau van De Windcentrale en Greenchoice.

De Windcentrale heeft daarvoor 200 Winddelen gedoneerd. Voedselbank Arnhem wekt daarmee zelf de komende 15 jaar 90% van de nodige stroom gratis en groen op. Greenchoice biedt daarnaast aan alle andere voedselbanken in Nederland vanaf nu groene stroom tegen een prijs waar de duurzame energieleverancier zelf niet op verdient. Greenchoice en Windcentrale beloofden eerder dit jaar dat de voedselbanken zouden meeprofiteren als de drie windmolens in Burgervlotbrug door ‘Winddelers’ werden gekocht. En dat is dankzij succesvolle crowdfunding gelukt.

‘Er zijn nu al ruim 15.000 mensen die één of meer stukjes van een windmolen kochten om zelf stroom op te wekken. Zij maken het mogelijk dat we samen de wind écht delen, door de voedselbank een flink deel van een windmolen te geven waarmee zij zelf gratis groene stroom opwekken’ legt Harm Reitsma van de Windcentrale uit.

‘Delen is het nieuwe hebben. En de toekomst van groene energie ligt in het zelf opwekken ervan. Die twee krachtige uitgangspunten combineren we in deze actie. We wilden graag dat ook de andere voedselbanken voordelig gebruik kunnen maken van écht groene stroom, duurzaam en dichtbij opgewekt,’ voegt Bastiaan de Boer van Greenchoice toe.

Marco van der Woude van de voedselbank: ‘Onze voedselbanken zorgen ervoor dat voedsel uitgedeeld wordt aan wie dat nodig heeft. Op onze beurt mogen wij nu delen in de opbrengsten van Nederlandse wind door dit gebaar van Greenchoice en Windcentrale. Onze Voedselbank Arnhem krijgt nu jarenlang gratis groene stroom. En de andere locaties profiteren ook. Daar zijn we blij mee.’

Groene stroom opwekken met je eigen stukje molen

Het eigendom van een windmolen wordt in duizenden stukjes gehakt: elk stukjes is goed voor 500 KwH aan stroom. Elk huishouden kan eenvoudig deze “Winddelen” kopen en daarmee in haar eigen groene stroom voorzien. Wie Winddelen koopt om eigen stroom op te wekken heeft geen last van wisselende energieprijzen en is vaak goedkoper uit. De stroomproductie van de windmolen is live te volgen via een App. Greenchoice zorgt voor de afhandeling van de administratie en nota. Voor de ruim 15.000 Winddelers en dus ook voor de voedselbanken.

Lees meer