Terug naar alle molens

Het Vliegend Hert

Rouveen, Overijssel

Het Vliegend Hert is de 11e en nieuwste windmolen van de Windcentrale. Het is de eerste windmolen die de Windcentrale zelf heeft gebouwd voor Winddelers. Vanaf de oplevering in april 2019 is het Vliegend Hert voor 100% in handen van Winddelers, die zo voordelig minimaal 20 jaar lang kunnen profiteren van goedkope groene stroom uit hun eigen molen. Voor Het Vliegend Hert zijn nog Winddelen te koop.

De bouw van de windmolen was te volgen via onze blog.

Locatie

Bisschopsweg
7954 Rouveen
Netherlands

De molen

Het Vliegend Hert is van het type Lagerwey L82, met een vermogen van 2.3 MW, met een rotordiameter van 82 meter en met een ashoogte van 85 meter. De tiphoogte is dus 126 meter.

Er is gekozen voor de Nederlandse windturbinefabrikant Lagerwey. Dit is een bedrijf met Nederlandse oorsprong, opgericht door onder andere Henk Lagerweij. Lagerwey heeft een unieke technologie ontwikkeld waardoor er minder onderdelen nodig zijn en er efficiënter stroom wordt opgewekt. De windmolen beschikt over een ‘direct-drive’ generator, waardoor er geen versnellingsbak nodig is, en over natuurlijke koeling door lucht. Dat betekent dat er minder bewegende delen nodig zijn, wat zorgt voor een hogere betrouwbaarheid, lagere onderhoudskosten en een hogere effectiviteit in energie-opwekking. De windmolen is voor een groot deel ook in Nederland geproduceerd en geassembleerd.

Groene stroom

Het Vliegend Hert gaat jaarlijks tegen de 5 miljoen kWh groene stroom opwekken. Dat is genoeg voor ongeveer 10.000 nieuwe Winddelen, en ongeveer 2.000 huishoudens.

Speciaal voor de inwoners in de omgeving van de nieuwe windmolen, bieden we Winddelen met korting aan. Zo kan iedereen in de buurt van de windmolen extra profiteren van de groene stroom die de windmolen opwekt. Voor meer informatie hierover, zie onze pagina over de kortingsregeling voor omwonenden.
Omdat dit de eerste keer is dat de Windcentrale zelf een nieuwe windmolen bouwt, krijgen voor het eerst duizenden huishoudens uit heel Nederland de mogelijkheid om voor 100% zelf een windpark mee te helpen bouwen om hun eigen duurzame stroom op te wekken. Binnenkort is de productie van het Vliegend Hert ook live te volgen via onze App.

Doe mee

Wil je ook profiteren van de voordelige groene stroom van de nieuwe windmolen? Schrijf je dan in voor Winddelen.

Ja, ik doe mee!