Terug naar alle molens

Het Vliegend Hert

Rouveen, Overijssel

Het Vliegend Hert is de 11e en nieuwste windmolen van de Windcentrale. Het is de eerste windmolen die de Windcentrale zelf heeft gebouwd voor Winddelers. Vanaf de oplevering in april 2019 is het Vliegend Hert voor 100% in handen van Winddelers, die zo voordelig minimaal 20 jaar lang kunnen profiteren van goedkope groene stroom uit hun eigen molen. Voor Het Vliegend Hert zijn nog Winddelen te koop.

De bouw van de windmolen was te volgen via onze blog.

Locatie

Bisschopsweg
7954 Rouveen
Netherlands

De molen

Het Vliegend Hert is van het type Lagerwey L82, met een vermogen van 2.3 MW, met een rotordiameter van 82 meter en met een ashoogte van 85 meter. De tiphoogte is dus 126 meter.

Er is gekozen voor de Nederlandse windturbinefabrikant Lagerwey. Dit is een bedrijf met Nederlandse oorsprong, opgericht door onder andere Henk Lagerweij. Lagerwey heeft een unieke technologie ontwikkeld waardoor er minder onderdelen nodig zijn en er efficiënter stroom wordt opgewekt. De windmolen beschikt over een ‘direct-drive’ generator, waardoor er geen versnellingsbak nodig is, en over natuurlijke koeling door lucht. Dat betekent dat er minder bewegende delen nodig zijn, wat zorgt voor een hogere betrouwbaarheid, lagere onderhoudskosten en een hogere effectiviteit in energie-opwekking. De windmolen is voor een groot deel ook in Nederland geproduceerd en geassembleerd.

Het Vliegend Hert is sinds april operationeel en produceert jaarlijks zo’n 5 miljoen kWh aan groene stroom. De windmolen gaat minimaal 20 jaar mee. Na die 20 jaar wordt van jaar tot jaar bekeken of het economisch rendabel is om door te blijven draaien. Als dat het geval is, loopt het rendement nog verder op. Net als bij al onze andere molens is voor de exploitatie van Het Vliegend Hert een all-in onderhoudsovereenkomst gesloten met de leverancier van de windmolen. Hierin is vastgelegd dat deze leverancier voor 20 jaar vanaf ingebruikname verantwoordelijk is voor al het onderhoud aan de windmolen. Daarnaast vindt financiële compensatie plaats als de technische beschikbaarheid van de windmolen in een jaar minder dan 97% is geweest. Bovendien is de windmolen voor schade van buitenaf verzekerd via een machinebreuk- en bedrijfsschade-verzekering.

Groene stroom

De jaarlijkse stroomopwek van Het Vliegend Hert van 5 miljoen kWh groene stroom is genoeg voor ongeveer 10.000 Winddelen en ongeveer 2.000 huishoudens.

Doe mee

Wil je ook profiteren van de voordelige groene stroom van de nieuwe windmolen? Schrijf je dan in voor Winddelen. Speciaal voor de inwoners in de omgeving van de nieuwe windmolen, bieden we Winddelen met korting aan. Zo kan iedereen in de buurt van de windmolen extra profiteren van de groene stroom die de windmolen opwekt. Kijk hiervoor op onze kortingspagina.