13 december 2016

Winddeler aan het woord: Ik rijd nu CO2 neutraal

15.000 huishoudens met Winddelen. Maar wie zijn die Winddelers eigenlijk? In deze rubriek vertellen Winddelers over hun kijk op duurzaamheid in het algemeen en hun ervaring met Winddelen in het bijzonder. 

Edwin Schippers is huisarts en woont samen met zijn vrouw en vier kinderen in het buitengebied van Wierden. Zij hebben Winddelen van De Jonge Held in Delfzijl en Het Rode Hert in Culemborg. We legden Edwin een aantal vragen voor.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?

Duurzaamheid is zeker een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik wil de wereld voor mijn kinderen leefbaar hebben en houden.

Maak je je zorgen om de toekomst?

Tot op zekere hoogte maak ik mij zorgen over klimaatverandering. Er zullen zeker veranderingen optreden, het weer zal met name extremer worden. Ik denk dat wij ons hier in Nederland prima tegen kunnen weren, maar andere arme(re) landen zullen die kosten niet op kunnen brengen.

Hoe geef je invulling aan duurzaamheid?

Thuis letten we op het uitdoen van de lampen, de verwarming staat niet hoog, we doen liever een trui aan, we hebben een abonnement op een biologisch groentepakket en we nemen groene stroom en groen gas af. Duurzaamheid op het werk is lastiger, we huren een pand. Als praktijk- / zakelijke auto hebben we wel sinds bijna 4 jaar een volledige elektrische Nissan Leaf.

Hoe zie jij ontwikkelingen binnen energie opwekken in de toekomst?

De duurzame manieren van energie opwekken zullen alleen maar toenemen, ook thuis. Dan denk ik met name aan zonne-energie, maar ook de warmtekrachtkoppeling gaat meer opkomen. We gaan naar verwachting huizen op andere efficiëntere manieren verwarmen.

In hoeverre ben je bewuster met energie bezig nu je je eigen stroom opwekt?

Ik ben mij daardoor wel (iets) bewuster van mijn energieverbruik. Ik moet wel toegeven dat het niet echt is afgenomen, maar dat komt vooral ook door de auto.

Hoe heb je destijds over de Windcentrale gehoord?

Ik heb van de windcentrale gehoord via Greenchoice waar ik al klant was. En ik was eigenlijk direct enthousiast.

Waarom ben je Winddeler geworden?

(Agrarische) vrienden van ons hebben een volledige eigen windmolen waarvan ik het voordeel al zag. Een hele molen zit er voor mij niet in, maar als Winddeler kan ik toch een klein deel van een windmolen bezitten met de nodige voordelen. Wat mij aanspreekt is dat het om een eenmalige investering gaat en dat je, zoveel jaar, een deel van de opbrengst krijgt. Soms meer, soms minder, maar zonder moeilijke financiële constructies. Het is puur en eerlijk.

 

Hoe vertel je anderen over Winddelen?

Ik heb mijn broers er enthousiast over verteld en twee van hen zijn inmiddels ook Winddeler geworden. En altijd als ik praat over mijn elektrische auto, vertel ik erbij dat ik daarnaast een aantal stukjes windmolen heb aangeschaft om helemaal CO2 neutraal te rijden. Dit was de reden waarom ik later nog winddelen extra in een andere molen heb aangeschaft.

Hoe gebruik je de Windcentrale app?

Ik kijk er met regelmaat op, zeker als het hard waait. En soms als het erg windstil is ook.

Wek je naast windenergie nog meer duurzame energie op?

De Winddelen zijn voor ons de enige manier van duurzaam opwekken. We hebben een rieten dak en dat leent zich niet voor zonnepanelen. Winddelen zijn naar mijn mening een hele goede manier om in duurzame energie te investeren. Ik denk dat er best nog meer bekendheid aan gegeven kan en mag worden!

Ook Winddeler en vind je het leuk om door ons te worden geïnterviewd? Stuur ons dan een email (info@windcentrale.nl).

Lees ook het interview met Winddeler Simon.

Lees meer

    15.000 huishoudens gingen je voor!