25 april 2019

Het Vliegend Hert draait

Het is zover: windmolen Het Vliegend Hert is officieel in gebruik genomen! Sinds 12 april 2019 is de molen in handen van de coöperatie en produceert hij stroom voor de Winddelers van deze molen.

De dag voorafgaand aan de overname heeft er een opleverinspectie plaatsgevonden door een onafhankelijke partij. De windmolen is grondig geïnspecteerd en de gegevens uit de molen van het proefdraaien zijn geanalyseerd. De uitkomst hiervan was dat de molen juist is gebouwd en in goede staat verkeert, hij kan dus officieel in gebruik genomen worden. Er zijn nog wat kleine restpunten die de komende weken en maanden worden opgelost, zoals het compleet maken van alle bouwdocumentatie, het finetunen van technische instellingen in de software van de windmolen en nog een likje verf hier en daar om de windmolen helemaal netjes te maken.

Daarnaast zijn we druk bezig met de dataverbinding naar de molen, om te zorgen dat de live data vanuit de molen (over bijvoorbeeld windkracht, windrichting, vermogen en energieopbrengst) getoond kan worden in de app van de Windcentrale. Zo kan iedereen straks live de opbrengst van de Winddelen volgen. Dit brengt nog wat technische uitdagingen met zich mee, we hopen hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.

 

Vanaf de oplevering zal Lagerwey de windmolens minimaal 20 jaar lang onderhouden. Lagerwey is tevens de fabrikant en bouwer van de windmolens, dus die kent de techniek goed. Met Lagerwey is een contract afgesloten dat zij voor een vooraf vastgelegde prijs al het onderhoud doen, de komende 20 jaar, inclusief alle kosten voor uren en materiaal. Daarmee heeft de coöperatie, en dus de Winddelers, maximale zekerheid over de technische prestaties van de windturbine. In het contract staat bovendien een beschikbaarheidsgarantie, wat betekent dat Lagerwey er voor zal zorgen dat de windmolen minimaal 97% van de tijd technisch in staat is om stroom te produceren. Er is namelijk altijd wel (gepland of ongepland) onderhoud nodig. Komt de beschikbaarheid in een jaar onder de 97%, dan krijgt de coöperatie een schadevergoeding. Maar daargaan we niet vanuit, want we willen dat de molen zoveel mogelijk draait en groene stroom produceert, en dit type windturbine (Lagerwey L82 2.3 MW) heeft bovendien een zeer goed track record als het gaat om technische beschikbaarheid.

Nu de stroomprijzen aan het stijgen zijn, en zeker ook de prijs voor groene stroom, zit je goed met Winddelen van Het Vliegend Hert. Je krijgt echt groene stroom, van je eigen molen, tegen kostprijs. Dat is voordelig, en je draagt een steentje bij aan het milieu. Mocht je Winddelen willen (bij)kopen, neem dan contact met ons op!

 

 

Lees meer

    Profiteer mee!