21 december 2018

Het fundament is klaar

Vlak voor de feestdagen en precies volgens planning, is de aanleg van het fundament van de nieuwe windmolen voltooid. Het beton zal rond de kerstdagen nog wat verder uitharden, en dan ligt alles op z’n plek om volgend jaar de windmolen zelf op te gaan bouwen! Ontvang jij straks ook de stroom van deze molen?

 

 

Nadat alle 20 heipalen waren geslagen, zijn de voorbereidingen gestart voor het storten van het beton van het fundament. Dit is een plaat van 2 meter dik beton, met een diameter van 12 meter. Dit beton verbindt de heipalen met elkaar en vormt de ondergrond waar de windturbine op komt te staan.

 

Allereerst is er wapening aangebracht. Dit zijn dikke stalen kabels, die een raamwerk vormen binnen het beton, waardoor het fundament sterk en stevig wordt. Deze stalen wapening wordt verbonden met de wapening in de heipalen en zo opgebouwd dat er overal ongeveer evenveel staal door het beton heen loopt. Dit gereed maken van de wapening wordt ook wel ‘vlechten’ genoemd.

 

 

Vervolgens wordt het belangrijkste onderdeel van het fundament geplaatst: het ‘anker’. Het anker is een grote metalen ring, die midden in het beton komt, en waarop straks het onderste gedeelte van de windmolenmast wordt geschroefd. Het anker vormt dus de verbinding tussen het fundament en de molen. Daarbij is het van essentieel belang dat het anker muurvast in het beton komt, én kaarsrecht is. Als het anker namelijk scheef staat, staat de molen straks ook scheef en worden de krachten niet goed verdeeld. Het anker wordt daarom zeer nauwkeurig geplaatst, en tijdens het plaatsen én tijdens het storten van het beton wordt er constant gemeten met zeer precieze apparatuur of het anker recht blijft, binnen de marge van 1 millimeter.

 

 

Als het vlechten van de wapening klaar is en het anker is geplaatst, wordt de constructie nog een keer gecontroleerd door de constructeur, de partij die het ontwerp heeft gemaakt. Die controleert of het allemaal is uitgevoerd zoals ontworpen en of de kabels voor datacommunicatie en stroomlevering op de juiste plek uit het beton zullen komen. Als de constructeur groen licht heeft gegeven, dan kunnen de betonwagens komen!

 

 

Per fundament komen er zo’n 17 betonwagens achter elkaar beton brengen. Het beton dat speciaal is gemaakt voor dit fundament, wordt vakkundig verspreid tussen de wapening en rondom het anker en daarna netjes afgewerkt en vlak gemaakt. En dan is het wachten tot het beton is uitgehard. Om te controleren of het beton sterk genoeg is geworden, worden er van hetzelfde beton aparte kubusjes gemaakt. Na enkele dagen worden deze kubusjes in een machine geplaatst die de druksterkte meet. Zo wordt getest of het beton op de juiste sterkte is gekomen. En vlak voor de kerst was het zover: het beton heeft de juiste sterkte, waardoor het fundament klaar is om de molen te installeren! Dus op naar de opbouw van de molen in 2019.

 

 

Met deze blog geven we je een kijkje in de keuken van de bouw van een nieuwe windmolen. En het mooie is, deze molen kan ook van jou worden! Je kunt via Winddelen ook investeren in deze windmolen en als particulier profiteren van de opbrengst. Zeker met de huidige stijgende stroomprijzen, heb je met Winddelen een interessant rendement. Als je energieleveranciers gaat vergelijken zul je zien dat je met Winddelen erg voordelig uit bent, omdat je mede-eigenaar wordt van de windmolen en zo je eigen stroom opwekt. Die stroom hoef je dus niet meer te kopen bij een energiebedrijf. En je bent goed bezig, want je levert een bijdrage aan de opwek van echt groene stroom in Nederland! Klik hier om ook een stukje van deze windmolen kopen en mee te profiteren van het voordeel!

Lees meer

    Profiteer mee!