16 oktober 2018

De eerste paal

Afgelopen maandag is de eerste paal geslagen van de nieuwe windmolen!

De Windcentrale bouwt een nieuwe windmolen waarmee jij straks je eigen windenergie kunt opwekken. De eerste paal is natuurlijk een bijzonder moment, want nu gaat de bouw daadwerkelijk van start! Er is een hei-installatie aanwezig, die binnen enkele dagen in totaal 20 betonnen heipalen voor de windmolen de grond in brengt. Hiermee wordt de fundering geslagen voor de windmolen die straks ook van jou wordt!

 

 

Het fundament is een belangrijk onderdeel van de windturbine. Die moet namelijk de krachten kunnen weerstaan die de wind uitoefent op de windmolen. Op die manier kan hij zelfs met storm groene energie blijven produceren.

Na het slaan van de heipalen wordt het beton gestort waar de windmolen op komt te staan. Deze betonnen plaat komt bovenop de heipalen terecht, zodat de krachten op het fundament over de heipalen verdeeld worden. De heipalen worden enigszins naar buiten gericht geslagen, zodat de krachten naar alle richtingen het beste opgevangen kunnen worden.

 

 

Het beton wordt volgende maand gestort, en kan vervolgens in de decembermaand uitharden. Ondertussen wordt in de fabriek van Lagerwey de installatie van de molen voorbereid. In het nieuwe jaar kan dan de mast worden opgebouwd en gaan we de hoogte in!

 

 

De eerste stap is gezet om straks groene stroom op te kunnen wekken. Wil jij ook mede-eigenaar worden van deze windmolen om voordelig je eigen groene stroom op te wekken? Bij de Windcentrale kan je een ‘Winddeel’ kopen. Dit betekent dat jij eigenaar wordt van een stukje windmolen. Zo kan je thuis gebruik maken van groene stroom uit jouw eigen stukje windmolen. Koop dus nu je eigen Winddeel!

 

Lees meer

    Word ook Winddeler!